29 Eylül 2007 Cumartesi

Göltürkbükü

Üç yıl öncesine kadar Bodrum'un en sakin tatil yerlerinden olan Türkbükü, bugün artık sosyetenin vazgeçilmez adresi.

Burası eski bir Likya kenti. Zamanında Bodrum'un Güllük körfezi ve yukarı Ege arasındaki deniz ulaşımı buradan yürütülmüş. Yöre Likyalılar'dan kalır da izlerini taşımaz mı? Kaya mezarları, sarnıçlar, ne için kullanıldığı tam kestirilmeyen mağaralar... Burada dolaşırken rastlayacağınız Antik kalıntılardan sadece birkaçı.

Türkbükü'nde sahil boydan boya her keseye, her zevke cevap veren motel, pansiyon, cafe-bar dolu. Hemen hepsinin özel iskelesi var. Genelde buraları, gündüz güneşlenme yeri geceleri restoran olarak kullanılıyor.

Sahil yolu yazın trafiğe kapalı. Bu nedenle Gölköy üzerinden Türkbükü'ne geldiğinizde, gideceğiniz yere göre ya sola sapıp arkadan dolaşıyor; ya da sağa sapıp, otomobilinizi hemen girişteki park yerine bırakıyorsunuz.

Gölköy'le Türkbükü, önceki yıl Göltürkbükü adıyla aynı belediye çatısı altında birleştirildi. Her iki yöre de, Bodrum yarımadasında, doğal özelliklerini koruyabilmiş nadir yerlerden. Ancak, belediye olmak anlaşılan buralara yaramadı ve yöre bir anda aşırı lüksleşti. Yatlar çoğaldı, bazıları koyuhavaalanı gibi kullanmaya başladı.

Geçmiş yıllarda Türkbükü'nü, sessiz ve sakin bir tatil yapmak isteyenlere tavsiye eder, kurtlarını dökmek isteyenler için Bodrum'a sürekli dolmuş olduğunu hatırlatırdım. Şimdilerde ise Bodrum'da kalanlar, kurt dökmeye Gölköy ve Türkbükü'ne gelir oldu.

Nasıl gidilir?
Türkbükü, Bodrum'a 20 kilometre uzaklıkta. Bodrum-Torba üzerinden gelirken yol üzerindeki tek benzinciyi geçer geçmez sağda "Göltürkbükü" tabelasını görüp sağa sapıyorsunuz. Mandalina bahçelerinin arasından geçen daracık bir yoldan Gölköy'e ve ardından Türkbükü'ne ulaşıyorsunuz.

Otonuz yoksa sorun değil... Bodrum'dan sürekli dolmuş çalışıyor.
Bodrum havaalanından : 45 km. Bodrum şehir merkezine : 19 km.

Hiç yorum yok: